Pamuk, Adana'da Ceyhan ve Yüreğir, Aydın'da Söke, İzmir'de Torbalı ve Menemen, Şanlıurfa'da Harran ve Akçakale, Diyarbakır'da Bismil, Manisa'da Salihli ve Turgutlu ilçelerinde yetişir.
Pamuk, Türkiye'de Adana, Aydın, İzmir, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Manisa gibi illerde yetişir.
Pamuk, Türkiye'de yaklaşık 150 yıldır yetiştirilmektedir.
Pamuk çalı benzeri bir formda yetişir. Çalı benzeri bitki, dalları ve gövdesi odunsu olan, genellikle 1-3 metre yüksekliğinde büyüyen ve ağaçlardan daha kısa olan bitkiler anlamına gelir. Bu bitkiler genellikle çok sayıda dal içerir ve tek bir ana gövdeye sahip olmazlar. Tek bir ana gövdeye sahip olmamak, bitkinin birden fazla dalının doğrudan toprak seviyesinden veya kök bölgesinden çıkması anlamına gelir. Bu bitkilerde, tek bir merkezi gövde yerine, birçok dallanma noktası bulunur ve dallar birbirine yakın şekilde büyüyerek çalı formunu oluşturur.
Hem elle hem de makineyle toplanabilir. Geleneksel yöntemlerde elle toplama yaygınken, günümüzde Pamuk hüyük ölçekli üretimlerde pamuk hasat makineleri kullanılır.
Pamuk hasat makineleri pamukları ezmez. Bu makineler, özel olarak tasarlanmış mekanizmalarla pamuk kozalaklarını nazikçe toplar ve zarar vermeden ayırır.
Pamuk kozalakları, pamuk bitkisinin olgunlaşmış tohum kapsülleridir. Bu kapsüller, bitkinin üzerinde açıldığında, içindeki yumuşak ve beyaz pamuk lifleri dışarı çıkar. Pamuk kozalakları, hasat edildikten sonra lifler ve tohumlar ayrılır.
Pamuk yetiştirirken, toprağa genellikle pamuk tohumları ekilir. Ayrıca, pamuk bitkisinin sağlıklı büyümesi için gübre ve gerektiğinde tarım ilaçları da kullanılır. Gübre, toprağın besin içeriğini artırarak bitkinin daha verimli olmasını sağlar.
Pamuk yetiştirmek için aşağıdaki adımlar izlenir:
Pamuk toplandıktan sonra genellikle tekstil fabrikaları, iplik üreticileri ve pamuk ticareti yapan firmalar tarafından alınır.
Pamuktan kumaş üretimi şu şekilde gerçekleşir: